x 

    facebook pinterest    

NIEUWE DEVENTERWEG 73 ZWOLLE
info@de-oude-bank.nl                      
 
  Open: dinsdag t/m vrijdag 13-17 uur
za 10-16 uur
 
06.1083.9194        Kleuradvies       
06.3720.4435        Betonlookadvies
Op deze pagina adviseren we, aanvullend op de Basisinformatie over de Vintage Paint, over bijzondere toepassing daarvan op:
  • houten vloeren en laminaat
  • plavuizen en tegels
  • stof en leer
  • ramen - glas 
  • in de keuken en badkamer
  • speelgoed en kindermeubels
  • de caravan, en
  • materialen die buiten staan
     

21..    

22  

Houten vloeren en laminaat

Het verven van houten vloeren vraagt extra aandacht. Houten vloeren die met Vintage Paint worden geverfd worden normaliter afgewerkt met lak of vernis. 
Bij houten vloeren die met OLIE zijn behandeld, en daarna geverfd met verf op waterbasis, trekt lak als afwerking de olie als het ware door de verflaag heen naar boven. De verf zal ongeacht de kleur altijd geel worden. De olie moet worden verwijderd. Een andere mogelijkheid is de vloer voor te behandelen met anti-vlekken voorstrijk op waterbasis. 
Is een houten vloer onbehandeld of staat de vloer in de olie, dan kan deze ook met blanke boenwas worden afgewerkt. De olie veroorzaakt dan geen gele vlekken. Een houten vloeren waarbij de krijtverf met blanke boenwas wordt afgewerkt zal sneller slijten en krijgt een oude uitstraling. Blanke boenwas is hetzelfde als kleurloze antiekwas of transparante terpentijnwas.

23

Een vloer verven met Vintage Paint? Dan is advies op maat wenselijk.

Laminaat is 100 % kunststof. Je kan wel verven met de Vintage Paint, maar de verf zal niet in het laminaat trekken zoals in hout, met als gevolg dat je eerder beschadigingen kunt krijgen dan bij geverfd hout. Verf het laminaat in meerdere dunne lagen en laat deze tussendoor extra goed drogen, tenminste 2 uur. Werk het laminaat af met topcoat, ak of vernis. Laminaatvloeren waar heel intensief op wordt geleefd adviseren wij dan ook niet te verven. 
 

  

Tegels en plavuizen

Matte en geglazuurde tegels in keukens, gang, badkamers en toiletvloeren kunnen ook geverfd worden met Vintage Paint uit Denemarken. Wij adviseren de verf af te werken met blanke (antiek-) was of Ultra Matte Vernis.
AFWERKING BLANKE WAS: Deze trek volledig in de verf (zie Basisinformatie, de passage over afwerking  met blanke boenwas). Afhankelijk van het gebruik, zullen de tegels een uitstraling krijgen van echte oude vloertegels.
AFWERKING ULTRA MATTE VERNIS geven de plavuizen een strakker geheel; breng de matte varnish aan in minimaal 2 laagjes, in dat geval zal slijtage minimaal zijn. Plavuizen afgewerkt met Matte Varnish krijgen geen oudere look; ze pakken wel wat gemakkelijker vuil aan. 
AFWERKING TOPCOAT: zeer matte uitstraling; in 2 lagen aan te brengen; zeer sterk, bijna als 2-componentenlak.

Verven van PLAVUIZEN: bij voorkeur in 3/4 dunne laagjes en laat deze tussendoor (extra) goed drogen.
In blokpatroon verven? Verf dan eerst je hele vloer incl. de voegen en ga dan over tot verven van de blokken. Zo hoef je niks af te plakken. Tegels uitsluitend afwerken met blanke boenwas of ultra matte vernis. De eerste 24 uur niet afdekken en de eerste week niet nat maken. Na verloop van tijd kan de vloer gedweild worden, zelfs met chloorwater. Hardnekkige vlekken verwijderen met wondersponsje (Blokker/Action).

Advies op maat mogelijk. Let op tegelvloer verven kan niet met alle merken krijtverf.
Rendement: 7 to 8 m2 per blik van 700 ml (per laag). 


Stof en leer

Een stoffen stoel is leuk om te verven, maar niet alle stoffen zijn geschikt te verven en blijven mooi in gebruik. Alleen stoffen met een korte pool, zoals katoen of linnen, kan je verven. Bij een hoge pool zoals velour, zal de geverfde stof eerder gaan barsten, of hard worden. In dat geval is de stoel alleen geschikt voor decoratie. Banken adviseren we om niet te verven. Vanwege de vele bewegingen zal de verf veel eerder gaan barsten.
Begin met de achterkant om even te wennen aan de manier van verven. Soms vindt men het prettig om stof vooraf wat nat te maken. Dit is niet noodzakelijk, probeer uit wat je zelf het prettigst vindt. Breng de verf op met een kwast en strijk goed uit, laat vervolgens alles goed drogen. Textiel heeft een langere droogtijd. 
Bij textiel kan het mooi zijn als je de stof niet helemaal dicht verft. Niet meer dan 3 dunne lagen aanbrengen, omdat anders de verfdikte te groot wordt en kans op breken daarvan te groot. 
Is het eindresultaat naar je zin en is de verf goed droog, werk de stof dan af met blanke boenwas. Dat lijkt heel vreemd, maar het werkt heel goed. De blanke was zorgt dat de verf vuilafstotend en soepel blijft. De stoel kan na een paar dagen gewoon worden gebruikt.
Wil je je stoel verven maar twijfel je, stuur ons dan gerust een foto. Wij zullen je altijd een eerlijk een advies geven.
 

10613080 795265550511545 2850300272167653284 n    

Geverfd leer kan in het gebruik gaan barsten (afhankelijk van kwaliteit), soms is dit wel mooi. Skai is nog kwetsbaarder dan leer, het verven daarvan wordt door ons afgeraden. 
Ook adviseren wij leer altijd af te werken met blanke boenwas om barsten van de verf zoveel mogelijk te voorkomen. De blanke boenwas geeft ook bescherming tegen vlekken, trekt volledig in de verf en geeft niet af aan je kleren (zie Basisinformatie, de passage over afwerking met blanke boenwas).

40    

41

Het verven van het leer van een stoel is niet veel anders dan het verven van bijv. hout. Dunne laagjes aanbrengen is beter dan dikke lagen. Soepelheid van het leer blijft door het gebruik van blanke boenwas als afwerklaag. Een oude leren stoel geverfd met onze Deense krijtverf en afgewerkt met blanke boenwas kan in gebruik toch wat barsten. Zeker wanneer het leer al wat beschadigd was.  Of het leer enigszins gaat craqueleren kan ook afhangen van het soort leer en de manier waarop het meubel is bekleed, strak of los. Zo'n stoel ziet er vaak heel mooi uit, vinden wij.

Keuken en badkamer

Keukenkastjes zijn heel goed met de Vintage Paint. Zowel kunstof- of houtfineer, als massief hout en onbewerkt MDF kunnen worden behandeld (zie Basisinformatie, hoofdstuk: Gebruiksaanwijzing Vintage Paint uit Denemarken).
Vaak wordt de verf met een viltroller aangebracht voor een strak resultaat. Afwerken met blanke boenwas, matte of ultra matte vernis. In de keuken is door intensief en gevarieerd gebruik de kans op beschadiging van het aanrechtblad groot en het verven daarvan wordt daarom door ons niet geadviseerd. Ook verven van de wand achter de kookplaat raden we af vanwege vlekken door hete vetspetters. Tegels in de keuken kan je het beste afwerken met topcoat of blanke boenwas. Geverfde keukenvloertegels zullen afhankelijk van het gebruik verouderen. 
Tegels van de badkamer zijn met onze Vintage Paint goed te verven (zie paragraaf tegels en plavuizen). Toch adviseren we om goed af te wegen of de tegels in doucheruimte van de badkamer geverfd kunnen worden. Het beste is nl. om de verf tijdens de uithardingstijd niet nat te laten worden. 
Laat de verf tussen de verschillende lagen door (extra) goed drogen.
De Vintage Paint is enisgzins poreus en daardoor ademend, en zeer geschikt voor bijv. de gestucte badkamermuur; afwerking is dan niet nodig.

VINTAGE PAINT KLEURPALETSpeelgoed en kindermeubels

De Vintage Paint bestaat 100% uit natuurlijke grondstoffen en heeft een veiligheidskeurmerk voor kinderen. Wij adviseren de geverfde artikelen af te werken met blanke was. De was trekt volledig in de verf en maakt de verf zo vuilafstotend. Afwerken van kinderspeelgoed en meubels met lak is minder geschikt.

Caravan
Over het verven van de caravan, zowel van binnen, als aan de buitenzijde, hebben we een afzonderlijke flyer samengesteld. 
Wil je buiten verven? Lees dan de pagina Caravan verven goed door. 


13256277 992515114149972 4166152503364446811 n

Bovenstaande caravan is geverfd in de Kleur: Magisch 

7

Toepassing buiten

Het te schilderen oppervlak moet schoon zijn. Verf bij voorkeur op een zonnige dag. Zorg na het verven dat het meubel of voorwerp minimaal 24 uur lang niet nat wordt. Verven en drogen in de zon maakt de verf extra sterk. Buiten zal de verf verweren op een natuurlijke manier. Afwerken met (antiek-) boenwas kan ook voor buiten en de verf zal minder snel verweren. Het te schilderen oppervlak moet dan echt door-en-door droog zijn.

Advies nodig? Stuur ons foto's en stel je vraag. Wij zullen je altijd een eerlijk advies geven.

 

2014 - Voordeur en gevel van de winkel in Zwolle geverfd met Vintage Paint.

 

 

Bewaren

website realisatie: nmedia ict